Blog

Ik doe het zelf ook. Even de voorpagina scannen en dan snel naar Paulien Cornelisse, Sylvia Witteman of De Speld. Geen kwaad over de actualiteit, maar na een tegendraads stukje is de dag pas echt begonnen.

Bestuurders weten dat inmiddels ook. Lezers willen niet louter inhoud, ze willen ook iets beschouwends, een persoonlijke noot, een hartenkreet. Dus geen blad zonder column, geen website zonder blog. Echter: niet iedere directeur, wethouder of professional schudt dat zomaar uit zijn mouw. Geen nood, besteed het uit!

Hoe dat werkt? Soms heeft de bestuurder zelf al een tekst geschreven. Vol goede bedoelingen, maar altijd te lang. Bovendien ontbreekt het doorgaans aan een scherpe opening, een heldere lijn en een afrondende pointe.

En soms moet ik het doen met een paar regels van een beleidsmedewerker of communicatieadviseur. Of met een korte mondelinge toelichting van mijn alter ego zélf. Dat lijkt moeilijker, maar geeft juist meer vrijheid. Zeker als ik enigszins in de materie zit.

Meestal biedt de actualiteit voldoende aanknopingspunten, maar soms is het ploeteren om wat luchtigheid te scheppen in de dagelijkse kost. Geen probleem, all in the game. Ik ben al lang blij dat ik het leidinggeven kan overlaten aan iemand die juist dáár lol aan beleeft.

Uit de praktijk

Sociaal Werk Nederland

Website Valkenburg Trainingen

Valkenburg Trainingen (overtuigend presenteren en persoonlijke profilering)

Bezoek de website